Fundamental analys

Fundamental analys började tillämpas och växa i popularitet efter den stora börskraschen 1929, många börshandlare var totalt utblottade och sökte efter ett nytt, säkrare och mer logiskt sätt att analysera. David Dodds och Benjamin Graham publicerade 1934 boken “Security analysis”, den bok som än idag anses av många vara den fundamentala analysens heliga skrift och bibel.
Som vanligt finns det inte utrymme att skriva om allt som jag skulle vilja. Men jag hoppas att det blir en trevlig och lättsam introduktion till alla vetgiriga placerare där ute som vill lära sig mer om fundamental analys.



Vad är fundamental analys?

Fundamental analys är en analysmetod som försöker sätta ett värde på aktier utifrån ett företags grundläggande, fundamentala, värde. Detta kan ställas i kontrast mot teknisk analys där man istället tar sig en titt på kurvor, och förväntar sig vad marknaden förväntar sig, men innan marknaden gör det.

Verktyg för en fundamental analytiker

Hur tror sig då den fundamentala analytikern veta vad som är rätt pris?
Fundamental analys är analysmetoden men stort A. De finns dem som sträcker sig så långt så de menar att det egentligen ligger till grund för all annan analys. Eftersom det är en så väldigt omfattande metod så ska jag plocka ut de verktyg och strategier som jag personligen tycker smäller högst!
Men innan man väljer verktyg kan det vara klokt att veta vad man faktiskt söker för svar, typiska fundamentala frågor är följande:
Ökar bolagets vinster?
Går bolaget med vinst?
Är bolaget starkt nog att slå ut sina konkurrenter i framtiden?
Om bolaget har skulder, kan bolaget betala tillbaka dem?
Och via alla dessa frågor letar man efter den eviga frågan: Är bolagets aktier en klok investering?
P/E och P/S-tal
P/E samt P/S-talen väger mycket tungt i många fundamentala analytikers analyser, man talar om att en aktie är ”billig” respektive ”dyr”, en klar skillnad mot teknisk analys där man anser att man inte kan bedöma om en aktie är dyr eller billig, priset är vad det är.
Detta tänk förkastas helt av fundamentala analytiker, en annan skillnad är att man pratar om att ”köpa företag” istället för att ”köpa aktier” eller ”ta position” som de tekniska analytikerna gärna gör, det visar på en klar skillnad där man i teknisk analys ser ett aktieinnehav som något man har för att man tror att andra ska bjuda över, medan fundamentala analytiker ofta anser att man ska köpa billiga aktier för att kunna komma åt utdelningen billigt, de drar likamedtecken mellan ett publikt aktieinnehav, och ett innehav i ett företag som inte handlas på en andrahandsmarknad.

P/S-tal

P/S-tal kanske är det allra vanligaste verktyget, det beräknar hur mycket investeraren får betala för försäljning i bolaget, t.ex. så kostar 1 krona i försäljning 13 kr om P/S-talet är 13. P/S är engelska och betyder Price/Sales.
Beräkning:
prisperaktie

Värt att notera är att det bara beräknar försäljningen, det säger inget om vinsten.
P/E-tal
P/E står för price/earnings, på svenska; pris/vinst och används för att ta reda på hur mycket en investerare får betala för varje kr i vinst.
Ett exempel: Om en aktie kostar 50 kr och vinsten per aktie efter skatt är 5 kr så är P/E = 10. Man kan säga att man får betala 10 kr för varje krona som företaget tjänar.

Beräkning:

aktuell aktiekurs

Rörelseresultat

Multiplicera omsättningen med rörelsemarginalen.
Exempel: För H&M blir det normaliserade rörelseresultatet 17,2 miljarder kronor.
Rörelseresultatet kan med fördel räknas ut som genomsnitt för de senaste fem åren, eller mer, för att inte ”råka” studera ett speciellt bra eller dåligt år.

Vinst

Det är naturligtvis en viktig hörnsten inom fundamental analys att veta hur mycket företaget är värt, oftast utan skulder.
För att få fram det är det rörelseresultatet – skatt som gäller.
Exempel: H&M kommer betala cirka 30 procent i skatt. Vinsten på skuldfri bas blir då 12 miljarder.
För fler metoder att analysera företag förklarade på ett enkelt sätt kan jag rekommendera:

Sammanställning

Fundamental analys är den mest ”kompletta” analysmetoden, och är svår att överblicka av samma anledning.
Jag hoppas att jag med denna text, som vanligt, har öppnat ögonen på några läsare och jag rekommenderar att ni fortsätta att läsa på internet, läsa böcker, gå på seminarium och analysera själva!
Det är otroligt viktigt att inte bara läsa, utan praktisera, som med allt annat i världen så kan man inte bli rik utan att misslyckas några gånger.